Corrugated Benelux Association > Duurzaam en innovatief
Golfkarton is duurzaam en innovatief
Golfkarton is een zeer duurzame en innovatieve transportverpakking. Dat is positief voor alle schakels in de keten, van afnemers tot en met consumenten. Samen met klanten en retailbedrijven bedenken golfkartonfabrikanten slimmere verpakkingsconstructies, die een gunstigere verhouding opleveren tussen functionaliteit en materiaalgebruik. Met vergroting van logistieke efficiency tot gevolg. Zodoende helpt golfkarton mee om milieudoestellingen te behalen in de keten, van klanten en retailbedrijven, zoals bij aardappelverwerker Aviko .

Golfkartonverpakkingen dagen uit tot innovatie. Dankzij jarenlange ervaring met telkens nieuwe producten bieden onze ledenbedrijven verpakkingsoplossingen voor een grote diversiteit van afnemers.  Innovatief denken zit in de genen van de ontwerpers. Met behulp van de nieuwste software en computersystemen worden klanten standaard op maat bediend.
Innovatieve ontwikkelingen doen zich vooral voor in Retail Ready Verpakkingen die zorgen voor aanmerkelijk meer efficiency bij de bevoorrading en effectievere productpresentatie in de schappen van supermarkten.

Natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen
Golfkarton wordt gemaakt van natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen, te weten papier van meestal FSC of PEFC gecertificeerd hout, zetmeellijm en 80% gerecycled papier. Waardevolle grondstoffen (houtvezel en oudpapier) worden derhalve hergebruikt. Bewerking en bedrukking van golfkarton zijn eveneens milieuvriendelijk. De inkten zijn bijna alle op waterbasis en de lijmen zijn gemaakt van zetmeel.

100% recyclebaar, 90% recycling
In Nederland wordt per hoofd van de bevolking ongeveer 58 kg. golfkarton gebruikt. Golfkarton is 100% recyclebaar. Na gebruik kunnen dozen en doosjes gewoon bij het oudpapier. Nederland heeft uitstekende voorzieningen voor de oudpapierinzameling, voor veel burgers en bedrijven is het scheiden van oudpapier en -karton van andere restmaterialen een goede gewoonte. De kringloop van (golf)karton en papier is met zo'n hoog percentage zo goed als gesloten: oudpapier en -karton wordt ingezameld, gerecycled en als grondstof in de papier- en kartonfabrieken hergebruikt voor de productie van nieuw papier en karton. Bij supermarkten wordt zelfs meer dan 95% oudpapier en -karton ingezameld.

CO2-uitstoot daalt
De carbon footprint van golfkarton als norm voor de CO2-uitstoot is relatief gering, zeker in vergelijking met concurrerende materialen. In de periode 2009-2011 is de uitstoot met nog eens 4,8% verminderd na een daling van 11,7% in de periode 2006-2008. Deze gegevens zijn te vinden in de Europese LCA database, de European Database for Currugated Board Life Cycle Studies.

Golfkarton gaat voedselverspilling tegen
Onvoldoende verpakken of het gebruik van minder geschikte verpakkingen zijn oorzaken van voedselverspilling. Producten bederven of beschadigen voordat ze worden geconsumeerd. Wereldwijd wordt 30% van al het voedsel weggegooid. Ook in Europa en Nederland is vermijding van voedselverspilling een belangrijk thema.

Meer dan de helft van de voedingsmiddelen wordt in golfkarton naar hun eindbestemming vervoerd. Duurzaam, veilig en op tijd, dankzij logistieke efficiency, gemakkelijke handling en veel standaard formaten die tegelijkertijd flexibiliteit toelaten. En dankzij de uitstekende bedrukbaarheid zijn producten verpakt in golfkarton bovendien goed identificeerbaar en is tracking en tracing eenvoudig. Golfkarton beschermt meer natuurlijke hulpbronnen dan ze gebruikt.

Meer weten over duurzaamheid en recycling?
Ga naar papierenkarton.nl en PRN.nl