Corrugated Benelux Association > Golfkarton favoriet > soorten en maten golf > default

 

Golftypen en golfhoogten
Tijdens opslag en transport moeten producten tegen een stootje kunnen. Daar zorgt golfkarton voor. Golfkarton is opgebouwd uit een gegolfd medium, ook wel fluting genoemd, waar een vlakke papierlaag, liner genoemd, aan vastgelijmd is.

Sterkte: "single", "double" of "triple"wall
Afhankelijk van de toepassing wordt de gewenste sterkte van het golfkarton bepaald. De combinatie van één golf/fluting en twee papierlagen/liners vormt een “single wall”. De combinatie van twee flutings en drie liners vormt een “double wall”. En drie flutings met vier liners vormen een “triple wall”. Het papier wordt niet in dikte aangegeven, maar in grammen per m². Om dozen van verschillende sterkte te maken varieert men de gramgewichten per m² van het papier.

Verschillende factoren bepalen de sterkte van een doos. Eén van die factoren is de golfrichting. Een doos heeft een zodanige golfrichting, dat de meeste sterkte ontstaat. Dat wil zeggen, dat voor een doos de golfrichting van onderen naar boven loopt. Dat is begrijpelijk want een zogenaamde liggende golf geeft minder sterkte aan een doos dan een staande golf.

Een tweede belangrijke factor is de golfhoogte. Men onderscheidt verschillende golfhoogten die in combinatie met het aantal golven per meter worden aangeduid met een letter.

Type golf
(flute)

Golfhoogte
mm.
gemiddeld

Aantal golven
per meter

A

5,0

110

C

3,8

130

B

2,6

150

E

1,2

300

F

0,7

450

G&N
(micro)

0,5

550


Allerlei combinaties van golfhoogten zijn mogelijk zoals E-F, A-C en D-D. De meest voorkomende combinatie is B-C. Iedere golfkartonproducent beschikt over een eigen laboratorium waar papier en golfkarton op diverse eigenschappen kunnen worden onderzocht. Zo kan de producent meedenken en adviseren over de benodigde sterkte van een doos in relatie met het product en handling in zijn logistieke keten.